Tuesday, November 27, 2007

Bagaimana Melatih Minda Kita

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

Artikal saya kali ini akan banyak menyentuh bagaimana untuk melatih minda kita supaya apa yang kita kehendaki pasti akan berjaya. Pernahkah anda mendengar cerita bagaimana seorang peladang mengasuh anjingnya dengan hanya membunyikan loceng anjing tersebut tahu maksud bunyinya. Maksud saya adalah bagaimana peladang tersebut dapat memprogramkan anjingnya dengan membunyikan loceng.

Pada awalnya beliau akan memanggil nama anjingnya apabila tiba masa untuk diberi makan. Lama kelamaan peladang tua ini tidak mampu menjerit-jerit memanggil anjingnya. Tektik baru yang dibuatnya adalah dengan memanggil nama anjing tersebut kemudian di ikuti dengan 3 kali ketukan loceng. Dari hari ke hari ketukan loceng tersebut telah melebihi suaranya.

Minggu berikutnya peladang ini memanggilnya hanya dengan 3 kali ketukan loceng dan anjing tersebut terus faham bahawa masa makan sudah sampai.

Meseg dari cerita ini adalah setiap manusia boleh memprogramkan minda nya sendiri menggunakan satu perbuatan lain yang dipanggil sebagai "anchor". Bagi peladang tadi "anchor" barunya adalah bunyi loceng. Ini bermakna beliau telah berjaya memprogramkan anjingnya dengan menggunakan "ancor" loceng.

Anda sebagai seorang pelajar juga boleh mengambil contoh tadi untuk memprogramkan minda masing masing. Contohnya setiap kali sebelum tidur baca nota peta minda dan amalkan selama sebulan. Akhirnya secara automatik anda akan lakukan perkara ini kerana anda telah memaklumkan kepada subconscious bahawa ini adalah program baru anda. Subconscious atau minda separa sedar tidak tahu perkara tersebut baik atau buruk. Dia hanya mengikut sahaja apa yang anda kehendaki.

Saya akan menulis lebih lanjut lagu mengenai kelakuan minda separa sedar yang sekarang ini jarang digunakan di lain artikal

Wednesday, November 21, 2007

Belajar Melalui Imeginasi

Terdapat manusia yang berkebolehan belajar melalui audioteri (pendengaran). Manusia jenis ini mampu mengingati apa yang dipelajari hanya mendengar sahaja tanpa melihat perkara yang diajar oleh guru. Beruntunglah manusia seperti ini kerana dengan hanya menggunakan telinga, segala yang didengari akan terus masuk kedalam minda mereka.
Tetapi, kebanyakan manusia dimukabumi ini menggunakan kebolehan visual atau imeginasi untuk belajar sesuatu perkara. Imeginasi adalah membayangkan bentuk atau rupa sebelum menghuraikan dengan lebih mendalam. Apabila kita hendak bercerita tentang sebuah kerusi maka kita akan membayangkan dahulu rupa bentuk kerusi tersebut dan barulah huraian dibuat.
Konsep yang sama inilah yang hendak dibawa kepada para pelajar iaitu menggunakan daya imeginasi bagi menghuraikan sesuatu permasalahan. Peta Minda mencampurkan imeginasi rupa, bentuk, warna dan lain lain bagi memperkuatkan daya ingatan. Para pelajar yang menjadikan Peta Minda sebagai teknik pembelajaran biasanya mempunyai daya ingatan yang tinggi.

Syarat untuk menjadi Ahli Kelab Peta Minda

Peta Mind atau Mind Mapping adalah satu teknik untuk mengingat sesuatu maklumat yang dibaca, dilihat dan didengar secara kekal dalam minda separa sedar atau subconscious mind. Keahlian Peta Minda terdiri dari pelbagai gulungan seperti:

1. Para pelajar dari peringkat rendah hingga keperingkat tertinggi
2. Para pekerja seperti setiausaha untuk membuat minit mesyuarat
3. Para pengurus untuk mencari idea baru sesuatu projek.
4. Syarikat yang hendak memecahkan sesuatu kebuntuan.

Walaubagaimanapun tumpuan program ini adalah untuk para pelajar dari peringkat rendah sehingga ke universiti. Ibubapa perlu memainkan peranan untuk memgalakkan anak anak menyertai kelab ini. Teknik ini terbukti amat berkesan untuk para pelajar meningkatkan kualiti pembelajaran mereka. Ianya telah diakui diseluruh dunia.

Hubungi Kami

Untuk keterangan lanjut mengenai bengkel ini sila hubungi
Mohd Fuad Jamal
Tel: 012-6637671
atau
Reen
Tel: 012-3973206

Tuesday, November 20, 2007

Minda Sedar dan Minda Separa Sedar

Minda sedar (conscious mind) dan Minda Separa Sedar (Subconscious mind) merupakan dua bahagian otak yang mempunyai fungsi yang berlainan.

Minda sedar lebih memahami perkara perkara yang logik seperti matematik, membuat keputusan, turutan ataupun perkara perkara yang tidak boleh dipertikaikan kesahihanya. Minda ini hanya berfungsi dalam masa kita sedar sahaja. Oleh kerana ruang untuk minda sedar ini amat kecil iaitu 10% maka sifat lupa akan terjadi. Kalau ibarat sebuah komputer yang sudah penuh maka sebahagian maklumat yang ada ada didalamnya akan hilang.

Minda Separa Sedar pula adalah minda yang berfungsi merakam segala pengalaman yang mewarnai kehidupan kita dari sejak kita mula mengenal dunia ini. Kita semua dapat mengingati dengan jelas wajah kedua orang datuk kita walaupun mereka telah meninggal berpuluh tahun yang lalu. Menurut kajian sehingga usia 60 tahun manusia hanya menggunakan 10% peratus sahaja minda separa sedar. Kalau minda sedar memahami perkara yang logik, minda separa sedar pula lebih kepada kreativiti, imeginasi dan lain lain.
Jadi apakah kaitan kedua dua jenis minda ini dengan Peta Minda ? Peta Minda mengajak kita supaya menggunakan kedua dua bahagain otak untuk menjadikan daya ingatan kita bertambah. Minda sebelah kiri mengingati fakta seperti katakunci sementara sebalah kanan memeprkuatkan memori dengan campuran warna dan gambar mengikut kreativiti masing masing.

Cara Mengambil dan Membuat Nota

"Spoon-fed learning" atau belajar cara suapan tidak sesuai lagi digunakan dalam sistem pembelajaran. Teknik ini menjadikan fikiran pelajar menjadi kaku. Mereka tidak boleh menghuraikan secara kritis sesuatu permasalahan yang dihadapi. Mereka diberikan nota dari para guru tanpa huraian yang mendalam. Mereka hanya mengharapkan nota yang statik yang diberikan untuk menjawab peperiksaan sedangkan kebanyakan soalan sekarang adalah berbentuk kritis. Ianya memerlukan kreativiti pelajar untuk menjawab. Sekiranya teknik ini diteruskan sampai bilakah mereka boleh menjadi pelajar yang cemerlang.
Cara mengambil nota pula tidak membantu pelajar menjadi kreatif. Kita sering mengambil nota dari atas ke bawah seperti menggunakan angka atau pun sempang. Pengambilan nota jenis ini tidak ada kesinabungan maklumat. Ianya tidak mengikut seperti apa yang dikehndaki oleh otak kita.
Peta Minda telah mengubah teknik ini. Ianya mengajar kita mengambil atau membuat nota seperti yang dikehendaki oleh otak kita. Proses otak kita berfikir bermula dari satu titik dan kemudian mengembang disekeliling. Peta Minda mengajar anda menggunakan teknik yang sama. Pelajar membuat nota bermula dari satu perkataan yang diletakkan di tengah kemudian membuat isi isi lain dengan cara menambahkan cabang seterusnya. Perkataan perkataan dan garisan tersebut kemudiannya disertakan dengan garisan bewarna dan gambar yang difahami bertujuan untuk memperkuatkan lagi ingatan.

Monday, November 19, 2007

Kajian Keupayaan Berfikir Pelajar

Spoon-fed learning atau dalam Bahasa Melayu dipanggil belajar secara disuap adalah teknik pembelajaran yang telah ketinggalan zaman. Teknik ini telah menjadikan fikiran para pelajar kaku untuk menghuraikan sebarang permasalahan. Walaubagaimanapun ahli fikir barat yang sentiasa mengkaji corak pemikiran manusia telah menjumpai satu teknik belajar selari dengan bagaimana otak manusia berfikir iaitu Peta Minda ( Mind Mapping).


!!!! Sekiranya anda mengambil masa belajar satu jam, dalam masa 24 jam 80% dari yang anda pelajari akan hilang.

Menurut Tony Buzan pengasas Peta Minda, pelajar akan lupa apa yang diajar sebanyak 80% dalam masa 24 jam. Walaubagaimanapun, sekiranya pelajar tersebut membuat ulangkaji selama satu jam selepas pelajaran tersebut diajar dan diikuti sehari esoknya, seminggu sekali, sebulan sekali dan 6 bulan sekali, anda akan mudah untuk mengingati kembali.

Sunday, November 18, 2007

Kandungan Bengkel

Masalah utama yang sering dihadapi oleh para pelajar adalah

 1. Masalah untuk mengambil nota sewaktu guru sedang mengajar
 2. Masalah menyalin nota ringkas dari bahan bacaan
 3. Masalah membuat nota ringkas untuk dibaca disaat akhir sebelum peperiksaan

Anak-anak kita memang rajin membaca tapi sejauhmanakah bahan yang yang dibaca boleh diingati sampai ke dalam dewan peperiksaan.

Peta Minda akan menyelesaikan masalah ini. Anak-anak hanya perlu melihat sekali imbas sahaja nota yang dibuat menggunakan Peta Minda sebelum masuk ke dalam dewan peperiksaan


Bengkel Peta Minda ini memberi menafaat kepada semua pelajar bermula dari darjah 4 sehingga peringkat universiti. Kettamaan akan diberi kepada pelajar pelajar yang akan menduduki peperiksaan dan para pelajar yang hendak membuat persediaan setahun lebih awal.

Bengkel akan dijalankan selama 4 jam

Kandungan Program bengkel

1. Motivasi diri
2. Terapi untuk membuang perasaan takut dan gementar oleh pakar terapi yang dibawa khas
3. Teknik mempertajamkan ingatan melalui imeginasi
4. Senaman brain gym
5. Scan Reading
6. Teknuk dan bengjel peta minda dilakukan secara prakrikal oleh pelajar sendiri.

Yuran adalah sebanyak RM 50.00 untuk seorang pelajar

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Keutamaan diberikan kepada pelajar pelajar yang akan menduduki peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM

Jadual dan tempat bengkel akan dimaklumkan nanti melalui sms dan email

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Jumlah peserta adalah untuk setiap bengkel adalah terhad bertujuan untuk memudahkan penyampaian menjadi lebih berkesan

80% sesi pembelajaran dibuat secara praktikal

Keterangan lanjut

Mohd Fuad Jamal 012-6637671

Reen 012-3973206

Elis: 016-5126422

Bengkel akan dijalankan di

Akan dimaklumkan dari masa kesemasa

Belajar Melukis Peta Minda 1

belajar Melukis Peta Minda 2

Mind Mapping by Stephen Pierce

Tony Buzan Audio

Friday, November 16, 2007

Kebaikan Peta Minda

 1. Peta minda boleh menghubungkan fungsi otak kiri dengan otak kanan bagi meningkatkan daya ingatan.
 2. Meningkatkan kemahuan kita belajar; ianya berfungsi seirama dengan ciri semulajadi otak (linear, menyeluruh, menghubungkait, membanding, menganalisis).
 3. Menjimatkan masa; mengguna kata kunci sahaja.
 4. Fokus kepada isu sebenar meningkat.
 5. Hubungan dengan idea mudah dikenalpasti kerana lengkap dengan simbol, rajah, bongkah dan warna.
 6. Bagus untuk mengulangkaji pelajaran kerana ideanya ringkas, unggul dan penuh makna yang nyata dan tersirat.

Mengikut seorang penulis Dilip Mukerjea (1996) dalam bukunya bertajuk "Superbrain", melalui pemetaan minda seseorang itu dapat... "learn MORE, remember MORE, use LESS paper, invest LESS effort..." yang membawa maksud penggunaan peta minda dapat memperolehi ilmu pengetahuan yang lebih banyak, mempertingkatkan daya ingatan tanpa merugikan terlalu banyak kertas serta tenaga.

Berkongsi pengalaman dengan orang yang telah berjaya

Melukis peta minda sedang anda mendengar kuliah atau ceramah sebenarnya merangsang otak anda untuk berfungsi dengan aktif. Anda cuba mengaitkan isi yang disampaikan dengan gambarajah yang anda lukis dan ini membuatkan anda tidak leka dari apa yang disampaikan.

Maryam Jailani, 23 tahun, pelajar terbaik Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada tahun 2005 berkongsi mengenai teknik pembelajaran beliau yang memudahkan beliau untuk cemerlang dalam pelajarannya. Kata beliau, beliau akan melakar peta minda mengikut pemahamannya di dalam setiap subjek sewaktu pensyarah sedang mengajar di dalam kelas. Berbeza dari rakan-rakannya yang mengambil nota biasa dari subjek yang diajar, beliau akan terus memasukkan apa yang diajar ke dalam peta minda beliau. Peta minda itulah yang akan digunakan sebagai rujukan sehinggalah peperiksaan akhir.

Dengan itu, beliau tidak perlu lagi membuat nota-nota kecil atau peta minda seperti rakan-rakannya yang lain sebagai persediaan untuk ke peperiksaan akhir kerana peta minda yang dilukisnya di dalam kelas sudah cukup lengkap dan mudah difahami. Selain menjimatkan masa, Maryam mendapati penggunaan peta minda amat berkesan dalam membantunya mendapatkan keputusan yang cemerlang di dalam peperiksaan dan tugasan yang diberikan.

Thursday, November 15, 2007

Teknik Membuat Peta Minda

Seperti yang diterangkan sebelum ini, peta minda adalah teknik mengingati sesuatu perkara melalui bentuk, warna, kratif, rasa dan lain lain. Sekarang saya huraikan pula bagaimana untuk membuat peta minda khususnya kepada para pelajar.
 1. Sediakan sehelai kertas dan pen pelbagai warna
 2. Kata kunci (keyword) yang boleh mengambarkan keseluruhan subjek yang hendak dibuat. Contohnya anda hendak membuat peta minda mengenai struktur bumi maka kata kunci yang sesuai adalah bumi. Gunakan kata kunci yang ringkas bersaiz sederhana.
 3. Letakkan kata kunci ini di bahagian tengah peta minda. Anda boleh menggunakan kreativiti dengan membuat bulatan, gambar bewarna mengelilingi kata kunci tersebut.
 4. bahan grafik seperti garisan anak panah dan pelbagai untuk membentuk jaringan. Nasihat saya jangan gunakan garisan yang lurus untuk memulakan jaringan. Otak kanan kita suka pada seni dan kreativiti, jadi kalau boleh gunakan garisan bersahaja dan tidak terlalu lurus. Garisan lurus seolah olah statik dan tidak menarik.
 5. Anda perlu mencampurkan gambar gambar bewarna yang berkaitan bertujuan untuk memperkukuhkan fakta yang hendak diingat. Buat sahaja gambar mengikut kefahaman anda sendiri.
 6. Dari cabang utama anda sudah boleh membentuk beberapa cabang lain yang diisi dengan perkataan atau perkara yang bersangkutan dengan cabang utama.
 7. Gunakan warna yang terang dan pelbagai.

Bagaimana Minda Berfungsi

Mata merupakan salah satu pancaindera yang telah diberi oleh Allah SWT. Fungsi mata adalah untuk melihat sesuatu objek. Walaubagaimanapun mata tidak dapat mentafsirkan apa yang dilihat sehingga satu mesej sampai ke otak untuk mentafsirkan objek tersebut. Minda kita seperti sebuah kamus lengkap. Segala yang kita lihat akan tersimpan kemas dalam ingatan samada objek tersebut baru dikenali atau sebaliknya. Sekiranya objek tersebut telah dikenali dan tersimpan dengan baik maka minda akan terus memaklumkan apakah objek tersebut.
Perlu diingat kebanyakan yang tersimpan dalam otak kita adalah berbentuk objek. Kita tidak mengingati sesuatu dalam bentuk perkataan. Contohnya perkataan F R U I T. Cuba lihat perkataan ini dan pejamkan mata selama 30 saat. Apakah yang anda lihat?. Anda tidak melihat perkataan F R U I T tapi sebaliknya yang anda lihat adalah buah buahan yang anda sudah kenali seperti limau, epal dan lain lain melalui bentuk, warna, rasa dan lain lain. Contoh lain bila anda melihat dari jauh warna biru dan merah dengan bentuk sebuah mentol yang mengeluarkan cahaya, maka secara automatik minda kita mentafsirkan bahawa itu adalah lambang TNB.
Kesimpulan dari contoh di atas adalah untuk menunjukan bahawa minda kita sebenarnya lebih suka menyimpan objek yang pelbagai bentuk, warna, garisan garisan dan apa juga yang bersifat kreatif. Keseluruhan sifat atau objek kreatif ini tersimpan di otak sebelah kanan. Peta minda sebenarnya adalah bertujuan untuk mengajak kita semua menggunakan otak sebelah kanan yang begitu kreatif sekali. Inilah konsep yang hendak dibawa melalui peta minda ini iaitu belajar mengingati melalui bentuk, warna dan lain lain.

Contoh Peta Minda
Monday, November 12, 2007

Pengenalan Peta Minda

Peta Minda adalah satu teknik yang digunakan bertujuan untuk membolehkan minda kita menyimpan sesuatu maklumat atau fakta secara lebih kemas. Teknik ini memerlukan kita mengabungkan beberapa keperluan seperti warna, gambar, garisan dan lain lain lagi. Peta minda sebenarnya mengajar kita selari dengan bagaimana otak kita berfikir. Hasil dari penggunaan peta minda yang betul, akan menjadikan sesuatu fakta dapat di ingat dalam jangkamasa yang lama. Apa yang penting ialah, dengan hanya melihat sekali imbas peta minda yang kita buat, ianya akan mengigatkan apa yang kita baca sebelum ini. Bayangkan, bagaimana bergunanya nota yang dibuat dengan teknik ini sebelum peperiksaan bermula. Pelajar lain membaca nota berjela jela panjangnya tapi anda hanya melihat nota sekali imbas sahaja.